Αγγειακές Βλάβες – Ευρυαγγείες

Υπάρχουν διαφόρων τύπων αγγειακές βλάβες. Τέτοιες είναι:

− τα γνωστά σε όλους αιμαγγειώματα (τριχοειδικές δυσπλασίες και αληθή τριχοειδικά αιμαγγειώματα), μικρές ή μεγάλες κόκκινες εκ γενετής βλάβες του δέρματος που συνιστούν καλοήθεις νεοπλασίες των αγγείων,

− τα γεροντικά (ή κερασοειδή) αγγειώματα,

− τα αραχνοειδή αγγειώματα,

− τα αγγειοκερατώματα (τύποι Mibelli, Fordyce, Anderson- Fabry),

− η ποικιλοδερμία του Civatte,

– οι ευρυαγγείες του προσώπου και των κάτω άκρων

Ο γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους αγγειακή βλάβη με τη χρήση του laser, ανεξαρτήτως τύπου δέρματος, φύλου ή ηλικίας του ασθενούς.  Η δέσμη φωτός του laser διαπερνά την επιδερμίδα χωρίς να τη βλάψει και απορροφάται επιλεκτικά από τα αγγεία-στόχους, αφήνοντας παντελώς ανεπηρέαστους τους παρακείμενους υγιείς ιστούς. Ο χρόνος έκθεσης είναι μόλις μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου. Η ενέργεια του laser απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του αγγείου, με αποτέλεσμα την καταστροφή του και τη σταδιακή απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Η  επιλογή του συστήματος laser γίνεται ανάλογα με το χρώμα, τη θέση και τη διάμετρο του αγγείου. Η θεραπεία είναι σύντομη, αποτελεσματική και σχετικά ανώδυνη. Οι περισσότεροι ασθενείς κάνουν λόγο για ένα στιγμιαίο αίσθημα. Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Εμφανίζεται μια ήπια ερυθρότητα στην περιοχή της θεραπείας η οποία υποχωρεί εντός 24ώρου. Δεν απαιτείται χρήση τοπικής αναισθησίας ή παυσίπονων. Όχι σπάνια, οι συνεδρίες ενδέχεται να είναι περισσότερες από μία, και αυτό θα εξαρτηθεί από την ιδιαίτερη περίπτωση του εκάστοτε ασθενούς, όπως είναι ο τύπος της αγγειακής βλάβης, ο αριθμός, το χρώμα, το μέγεθος και το βάθος των προβληματικών αγγείων.

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Από ευρυαγγείες πάσχουν περισσότεροι από 4 στους 10 ενήλικες, ενώ η αναλογία αυξάνεται σε άτομα με κυτταρίτιδα, καθώς και με τη γήρανση του οργανισμού. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες απ' ό,τι στους άντρες, ενώ υπολογίζεται ότι το 50% των Ελληνίδων παρουσιάζουν τέτοιου τύπου σχηματισμούς σε κάποιο σημείο του σώματός τους.

Αιτία των ευρυαγγειών είναι η διεύρυνση που υφίστανται κάποια επιφανειακά τριχοειδή αγγεία, με αποτέλεσμα να γίνονται ορατά κάτω από το δέρμα με γυμνό μάτι, ιδιαίτερα σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Τέτοιοι σχηματισμοί εμφανίζονται συνήθως στις περιοχές του προσώπου και των κάτω άκρων (μηροί, γάμπες, αστράγαλοι). Οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων δεν πρέπει να συγχέονται με τους κιρσούς, των οποίων η αντιμετώπιση είναι κατά κανόνα χειρουργική. Οι λεπτότερες ευρυαγγείες (0,1 mm) έχουν κόκκινο χρώμα και τείνουν προς το κυανό όσο αυξάνεται η διάμετρός τους (έως 1 mm).           

Οι ευρυαγγείες μπορεί να οφείλονται σε: κληρονομικότητα (είδος και ποιότητα δέρματος – λεπτό και διάφανο), ροδόχρου ακμή, χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών ή αντισυλληπτικών, πρόωρη φωτογήρανση, εγκυμοσύνη, ορμονικές διαταραχές, χρήση solarium, σε παχυσαρκία ή απότομη απώλεια βάρους, καθώς και σε επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή. Όσον αφορά ιδιαίτερα στις ευρυαγγείες των κάτω άκρων, η αυξημένη πίεση στο φλεβικό δίκτυο των ποδιών, λόγω αύξησης του σωματικού βάρους ή πολύωρης ορθοστασίας, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Γι' αυτό εξάλλου παρατηρείται πολύ συχνά αύξηση αυτού του τύπου ευρυαγγειών στις εγκύους. Όσον αφορά στις ευρυαγγείες του προσώπου, αυτές μπορεί να οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε τραυματισμούς, σε έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε γενετικούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προηγηθεί αγγειολογική εξέταση και εκτίμηση από εξειδικευμένο γιατρό για πιθανή ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας, ώστε η θεραπεία να εξατομικευτεί ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Ιδιαίτερα δε αν εμφανιστούν ξαφνικά πολλές ευρυαγγείες σε πρόσωπο και σώμα, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο, καθώς ενδέχεται να υπάρχει υποκείμενο νόσημα.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Την ίδια κιόλας ημέρα της θεραπείας, οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ενυδατικές κρέμες εφαρμόζονται για την ταχύτερη υποχώρηση της ερυθρότητας στην περιοχή της θεραπείας. Συστήνεται επίσης η χρήση αντηλιακής κρέμας, και γενικά η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο. Μέικ απ μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και αμέσως μετά τη θεραπεία.

Συστήνεται, τέλος, η αποφυγή της έντονης γυμναστικής και του καυτού νερού για κάποιες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, μετά το πέρας της θεραπείας, αν η αρχική αιτία της ευρυαγγείωσης εξακολουθεί να υφίσταται (όπως ισχύει για άτομα με οικογενή προδιάθεση σε αυτήν), τότε ενδέχεται, με την πάροδο του χρόνου, να εμφανιστούν νέα αγγεία, ακόμα και σε περιοχές που έχουν ήδη θεραπευτεί. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν εξίσου αποτελεσματικά, όπως και τα αρχικά. 

Back to Top