Ανάπλαση Δέρματος

Σήμερα η κοσμετική ιατρική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα ευρύτατο φάσμα προβλημάτων, ατελειών και παθήσεων του δέρματος (απαλές ρυτίδες, δυσχρωμίες, ραγάδες, πανάδες προσώπου, ουλές ακμής, καφέ κηλίδες), προσφέροντας μια πιο φρέσκια και νεανική όψη χωρίς την ταλαιπωρία και τα σημάδια που αφήνουν στο δέρμα οι περισσότερο επεμβατικές μέθοδοι της πλαστικής χειρουργικής. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος, και μπορεί κανείς σχεδόν αμέσως να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, έχοντας επιτύχει ένα φυσικό αποτέλεσμα και μια επιδερμίδα απαλλαγμένη από προβλήματα και σημάδια του χρόνου.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ LASER

Τα σημαντικά βήματα προόδου που σημειώθηκαν στην τεχνολογία των laser τα τελευταία χρόνια (fractional photothermolysis, κλασματική φωτοθερμόλυση) οδήγησαν σε νέες μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους σύσφιξης, ανάπλασης και αναζωογόνησης του δέρματος, καθώς και εξομάλυνσης τυχόν δερματικών βλαβών. Πέρα από τη μείωση του πόνου και της ταλαιπωρίας για τον ασθενή, οι μέθοδοι αυτές είναι σε θέση να παράσχουν ουσιαστικότερα αποτελέσματα έναντι αντίστοιχων θεραπευτικών σχημάτων του παρελθόντος. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με θεραπείες όπως τα εμφυτεύματα ΥΟ, το ΒΟΤΟΧ, η μεσοθεραπεία, τα peelings και τα threads.

Τα laser κλασματικής φωτοθερμόλυσης (ΛΚΦ) έφεραν την επανάσταση στην τεχνολογία γύρω από την ανάπλαση δέρματος. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα laser, τα ΛΚΦ είναι σε θέση να επεμβαίνουν στοχευμένα και με ακρίβεια στο δέρμα του ασθενούς, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και χωρίς να επηρεάζουν τους παρακείμενους φυσιολογικούς ιστούς. Οι μικροδέσμες του laser εισχωρούν επιλεκτικά στην επιδερμίδα «ανοίγοντας» σε αυτήν μικροσκοπικές οπές (ζώνες) θερμικής λύσης γύρω από τις οποίες απομένουν θύλακες ανέπαφου ιστού. Από τους ιστούς αυτούς ξεκινά η φυσική επούλωση και ανάπλαση του δέρματος. Έτσι, δημιουργείται νέος, υγιής ιστός ο οποίος αντικαθιστά τις περιοχές της επαγόμενης από το laser θερμικής βλάβης, με αποτέλεσμα να «αναδύεται» έτσι μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.

Η εξαιρετική ακρίβεια εφαρμογής των ΛΚΦ καθιστά τις εν λόγω θεραπείες ασφαλείς όχι μόνο για το πρόσωπο αλλά και για πιο ευαίσθητες περιοχές, όπως ο λαιμός, το στήθος και τα χέρια. Τα ΛΚΦ διακρίνονται αντίστοιχα σε αποφολιδωτικές και μη αποφολιδωτικές εφαρμογές (ablative lasers και non ablative lasers). Τα μη αποφολιδωτικά ΛΚΦ δεν επιδρούν καθόλου στο επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας: η δράση τους είναι αποκλειστικά στους υποδόριους ιστούς.

Τα αποφολιδωτικά ΛΚΦ ανήκουν στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων ανάπλασης δέρματος. Βασίζονται στην επιλεκτική σάρωση της επιδερμίδας, χωρίς όμως την ολοκληρωτική αφαίρεσή της που προκαλούσαν παλαιότερες, μη κλασματικές και «επιθετικότερες» τεχνολογίες. Τούτο επιτυγχάνεται με μικροδέσμες οι οποίες επενεργούν επιλεκτικά στον ιστό από την εξώτερη μέχρι την εσώτερη στιβάδα της επιδερμίδας. Έτσι, διεγείρεται η παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και παράλληλα ανανεώνονται τα επιφανειακά κύτταρα της επιδερμίδας με ήπιας μορφής απολέπιση.

Τα αποφολιδωτικά ΛΚΦ μπορούν να εφαρμοστούν προληπτικά και σε νεαρότερης ηλικίας άτομα, ώστε να αναστέλλεται η διαδικασία της γήρανσης του δέρματος και να διατηρεί το δέρμα μια νεανική όψη.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Οι περισσότερες θεραπείες με laser διαρκούν περίπου 30 λεπτά. Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλει ανάλογα με το προς αντιμετώπιση πρόβλημα και τη συγκεκριμένη τεχνολογία laser που θα χρησιμοποιηθεί: συνήθως είναι 3 με 5 συνολικά, με μεσοδιαστήματα των 20 με 30 ημερών, αλλά μπορεί να είναι και περισσότερες, όπως για τις ουλές της ακμής. Η πλειονότητα των ασθενών θεωρεί τη θεραπεία σχετικά ανώδυνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπερευαισθησίας στον πόνο, το πρόβλημα λύνεται με την εφαρμογή ειδικής αναισθητικής κρέμας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Κρίνεται επίσης επιβεβλημένη η καθημερινή χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας πάνω από 30 κατά την περίοδο της θεραπείας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μετά τη θεραπεία ο ασθενής νιώθει σαν να έχει εκτεθεί στον ήλιο: το δέρμα έχει μια ήπια ερυθρότητα, η οποία υποχωρεί εντός 48 το πολύ ωρών αλλά εύκολα καλύπτεται με μέικ απ, και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται από τον τύπο του κλασματικού laser: συνήθως 5 με 7 ημέρες για τα αποφιλιδωτικά laser, και σχεδόν μηδενικός για τα μη αποφιλιδωτικά. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σταδιακά μέσα στους τρεις με έξι επόμενους μήνες, καθώς οι βαθύτερες στιβάδες του δέρματος συνεχίζουν την επούλωση: Όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότερο κολλαγόνο παράγεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος∙ το δέρμα γίνεται λείο, λαμπερό, νεανικό και διορθώνονται οι ανομοιομορφίες της επιδερμίδας.

Επίσης, θα χρειαστεί συνήθως μια ετήσια συντήρηση του αποτελέσματος, με σαφώς μικρότερο αριθμό συνεδριών (1 με 2).

Η καταλληλότερη περίοδος για τις θεραπείες είναι όταν η ηλιοφάνεια βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ επιβεβλημένη επίσης θεωρείται η χρήση αντηλιακού. Η λεπτομερής ανάλυση του προβλήματος, η επιλογή του κατάλληλου χρονοδιαγράμματος και πρωτοκόλλου συνδυαστικής θεραπείας (π.χ. laser με ΒΟΤΟΧ, ΥΟ, μεσοθεραπεία, peelings), η συνεχής παρακολούθηση του βαθμού βελτίωσης από τον θεράποντα ιατρό θεωρούνται κρίσιμες παράμετροι για την εξασφάλιση του καλύτερου τελικού αποτελέσματος.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ LASER

ΡΥΤΙΔΕΣ

Οι αλλαγές βάρους, η εγκυμοσύνη και η ηλικία κάνουν το δέρμα να χάνει σταδιακά τη σταθερότητα και την ελαστικότητά του. Η επερχόμενη γήρανση εκδηλώνεται κυρίως με δερματική χαλάρωση, λεπτές ή βαθύτερες ρυτίδες, λέπτυνση της επιδερμίδας εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα η δομή του δέρματος να αλλοιώνεται και να κάνουν την εμφάνισή τους τα σημάδια της γήρανσης.

Η επιλεκτική δράση των κλασματικών laser επιτρέπει την απορρόφηση ενός μέρους της θερμότητας από το νερό της επιδερμίδας και διάχυση της υπόλοιπης θερμότητας στα βαθύτερα στρώματά της. Έτσι διεγείρονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, με αποτέλεσμα την εξομάλυνση των επιφανειακών και τη μείωση των βαθύτερων ρυτίδων. Παράλληλα, τα αποφολιδωτικά laser απομακρύνουν την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας, εξαφανίζοντας τα νεκρά (κερατινοποιημένα) κύτταρα αλλά και άλλες βαθύτερες αλλοιώσεις.

Τέλος, ο συνδυασμός με άλλες θεραπείες, όπως ΒΟΤΟΧ, εμφυτεύματα ΥΟ, μικροδερμοαπόξεση, χημικό peeling ή μεσοθεραπεία, μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα και αντιμετωπίζει αισθητικές ατέλειες που βρίσκονται πέρα από τη θεραπευτική εμβέλεια των laser, όπως είναι οι δυναμικές ρυτίδες, το μεσόφρυο, το «πόδι χήνας», οι ρινοπαρειακές αύλακες.

ΡΑΓΑΔΕΣ

Οι ραγάδες, ή δερματικές ραβδώσεις, συνιστούν δερματικές ουλές γραμμικού τύπου που οφείλονται σε διατάραξη των στιβάδων του κολλαγόνου στο χόριο, με αποτέλεσμα τη ρήξη των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Αποτελούν συχνά μια ενόχληση για εκείνους που τις έχουν, γι΄αυτό και στόχος της θεραπείας με laser είναι η σημαντική βελτίωση της εικόνας τους, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν μη εμφανείς. Απαντούν συνήθως σε άτομα του γυναικείου φύλου, και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, του στήθους, στους μηρούς, στους γλουτούς και στους βραχίονες. Αίτια των ραγάδων είναι η κληρονομικότητα (κακή ελαστικότητα του δέρματος), η διάταση του δέρματος λόγω εγκυμοσύνης ή απότομων αυξομειώσεων ως προς το ύψος, το βάρος ή τον όγκο, ορμονικές διαταραχές, χρήση στεροειδών, το σύνδρομο Cushing, το σύνδρομο Marfan, ενίοτε και το στρες.

Η θεραπεία με laser διοχετεύει ενέργεια με μικροσκοπικές δέσμες μέχρι τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, αφήνοντας παράλληλα την εξωτερική στιβάδα άθικτη. Με αυτό τον τρόπο επέρχεται διέγερση των ινοβλαστών, οι οποίοι παράγουν εκ νέου κολλαγόνο και ελαστίνη. Μετά την επούλωση, μέρος του κατεστραμμένου δέρματος αντικαθίσταται με καινούριο, υγιές, μειώνοντας το βάθος των ραγάδων. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως 30 λεπτά και ενδείκνυται για κάθε τύπο επιδερμίδας, ενώ και οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστη ενόχληση κατά τη διαδικασία.

ΠΑΝΑΔΕΣ

Οι πανάδες, ή το μέλασμα στην ιατρική ορολογία, είναι καλοήθεις διάχυτες βλάβες του δέρματος με ασαφή συνήθως όρια και καφέ ή καφεκίτρινο χρώμα, που οφείλονται σε διαταραχή της παραγωγής μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα και παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Εμφανίζονται συνήθως στα ζυγωματικά, το άνω χείλος και το μέτωπο. Σχετίζονται κυρίως με την έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Οφείλονται επίσης σε ορμονικές διακυμάνσεις (λόγω λήψης φαρμάκων/αντισυλληπτικών ή κατά τη διάρκεια της κύησης, του θηλασμού, της εμμηνόπαυσης), οι οποίες οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα μελανίνης και, ως εκ τούτου, στην εμφάνιση των εν λόγω δυσχρωμιών. Το 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε γυναίκες.

Το κλασματικό laser αφαιρεί την περίσσεια επιφανειακής μελανίνης επιφέροντας παράλληλα και ανάπλαση δέρματος προσώπου, λαιμού και ντεκολτέ. Ο συνδυασμός με άλλες μεθόδους, όπως είναι το χημικό ή το μηχανικό peeling, μεγιστοποιεί κατά πολύ το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και τη διάρκειά του. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πάντως, θα χρειαστεί μεγάλος αριθμός συνεδριών. Σημαντική επίσης κρίνεται, κατά την περίοδο της θεραπείας, η επιμελής προστασία από τον ήλιο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΚΜΗΣ

Η ακμή είναι μια πάθηση του τριχοσμηγματογόνου αδένα. Αν αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς δραστική αντιμετώπιση, επηρεάζεται δυσμενώς η μετέπειτα ομαλή επούλωση της προσβληθείσας περιοχής, με αποτέλεσμα, μετά τη φλεγμονή, η επουλωτική διαδικασία να είναι είτε ανεπαρκής είτε υπερβολική, καταλήγοντας στη δημιουργία ουλών, οι οποίες μπορεί να σημαδέψουν το πρόσωπο του ασθενούς για όλη τη μετέπειτα ζωή του.

Τα εξελιγμένα κλασματικά laser σαρώνουν την επιδερμίδα και προκαλούν εξάχνωση και αποφλοίωση σε καθορισμένες μικροσκοπικές στιβάδες της επιδερμίδας, αφήνοντας ανέπαφο τον ενδιάμεσο ιστό∙ έτσι ενεργοποιείται ο φυσικός μηχανισμός επούλωσης και αναδόμησης της επιδερμίδας. Ο χρόνος επούλωσης καθώς και ο κίνδυνος πρόκλησης παρενεργειών ελαχιστοποιούνται σε σύγκριση με τα παραδοσιακά επεμβατικά laser.

ΟΥΛΕΣ

Η εμφάνιση των ουλών είναι συνήθης ύστερα από ακμή, δερματολογικές παθήσεις (ανεμοβλογιά, χηλοειδή), τραυματισμούς, εγκαύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι υπερτροφικές ουλές αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία. Πρόκειται για προεξέχουσες βλάβες επουλωτικού ινώδους ιστού που σχηματίζονται επί μιας κάκωσης του δέρματος.

Τα χηλοειδή είναι μεγαλύτερα από τις υπερτροφικές ουλές, καθώς σχεδόν πάντα επεκτείνονται πέρα από τα όρια του αρχικού τραύματος, δηλαδή και σε γειτονικό υγιή ιστό. Μπορεί να είναι επώδυνα ή να προκαλούν κνησμό.

Η θεραπεία ουλών με laser ενδείκνυται για χειρουργικές ουλές και σημάδια ακμής σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου. Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο επιδερμίδας. Με αυτήν επιτυγχάνεται εξάλειψη της ερυθρότητας και ανάπλαση του δέρματος με λείανση των υπερτροφικών και εμβυθισμένων περιοχών. Πρόκειται για μια γρήγορη και απλή διαδικασία, η οποία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι μικρός έως μηδαμινός, και η ταλαιπωρία ελάχιστη. Επίσης, ανάλογα με τον τύπο των ουλών και του δέρματος, χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, εμφυτεύματα, μικροδερμοαπόξεση, χημικά peelings, μεσοθεραπεία και threads. Η θεραπεία εφαρμόζεται σταδιακά σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΦΑΚΙΔΕΣ

Οι φακίδες είναι συχνότερες στην παιδική και την εφηβική ηλικία και σπανιότερες στα μετέπειτα στάδια. Εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο και συνηθέστερα σε παιδιά με κόκκινο χρώμα μαλλιών. Ο χρωματικός τους τόνος αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες.

Για την αντιμετώπισή τους χρησιμοποιούνται διαφορετικά συστήματα laser ή και συνδυασμός αυτών.

ΓΕΡΟΝΤΙΚΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ

Πρόκειται για καλοήθεις χρωματικές βλάβες του δέρματος καφέ ή μαύρου χρώματος και ποικίλου μεγέθους. Παρά το όνομά τους –γεροντικές κηλίδες (age spots ή κηλίδες ήλιου)–, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα σε νεαρότερες ηλικίες. Σε αντίθεση με τις φακίδες, που γίνονται πιο έντονες το καλοκαίρι και ατονούν το χειμώνα, οι γεροντικές κηλίδες δεν μεταβάλλονται χρωματικά ανάλογα με την εποχή. Συνήθως είναι ακίνδυνες και δεν χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης. Όταν συνιστούν προϊόν φυσιολογικής γήρανσης, η αιτία τους εντοπίζεται σε κληρονομική προδιάθεση, ενώ σε νεαρότερες ηλικίες πηγάζουν από την αλόγιστη −χωρίς προστασία− έκθεση στον ήλιο, αλλά και το σολάριουμ. Με την πάροδο του χρόνου συνήθως αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό. Περιοχές εμφάνισής τους είναι συνήθως το πρόσωπο, τα χέρια, το στήθος και η πλάτη – οι περιοχές του σώματος δηλαδή που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

Πριν ξεκινήσει ακόμα η θεραπεία, γίνεται πρώτα διάγνωση, ώστε να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα ότι η χρήση laser ενδείκνυται. Η εξελιγμένη τεχνολογία των κλασματικών laser Q-Switched Lasers επιτρέπει την επιλεκτική δράση και την εξάλειψη των κηλίδων, αφήνοντας ανέπαφο τον παρακείμενο υγιή δερματικό ιστό. Με την επιλογή του κατά περίπτωση κατάλληλου μήκους κύματος laser, ο οποίος εξαρτάται από τον τύπο αλλά και το βάθος εντόπισης της βλάβης, επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το είδος, την έκταση και την περιοχή εντόπισης των κηλίδων. Η ακίνδυνη δέσμη των laser εκπέμπεται κατά απειροελάχιστα χρονικά διαστήματα, της τάξης των δισεκατομμυριοστών του δευτερολέπτου, και απορροφάται αποκλειστικά από τα μελανινοκύτταρα, αφήνοντας άθικτη τη φυσιολογική επιδερμίδα και τον παρακείμενο υγιή ιστό. Έτσι, η θεραπεία είναι αποτελεσματική και ασφαλής, χωρίς ουλές ή άλλες παρενέργειες. Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών, οι γεροντικές κηλίδες ξεθωριάζουν σταδιακά μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ

Πρόκειται για πολύ συχνές, στρογγυλές ή μισχωτές, βλάβες, που εμφανίζονται συνήθως στο λαιμό, στην περιοχή γύρω από τα μάτια, στο άνω μέρος του κορμού, στις μασχάλες, στις πτυχές των μαστών στις γυναίκες και στη βουβωνική χώρα στους άντρες. Το χρώμα τους είναι ίδιο με αυτό του φυσιολογικού δέρματος ενώ σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζει καφέ αποχρώσεις.

Η θεραπεία με laser δρα επιλεκτικά στον στόχο, αφήνοντας άθικτη την παρακείμενη υγιή επιδερμίδα και χωρίς κανένα απολύτως σημάδι. Η μέθοδος είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική. Η εξάλειψη των θηλωμάτων πραγματοποιείται με μία μόνο συνεδρία.

ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

Διακρίνονται σε ακτινικές και σε σμηγματορροïκές υπερκερατώσεις. Οι πρώτες αποτελούν προκαρκινικές βλάβες του δέρματος (η θεραπεία τους συνεπώς κρίνεται απαραίτητη) και εμφανίζονται σε περιοχές του δέρματος που έχουν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι δεύτερες είναι εναποθέσεις σμήγματος και κερατινοκυττάρων, οι οποίες παρουσιάζονται ως ελαφρά εξέχουσες ή εξογκωμένες βλάβες της επιδερμίδας με τραχεία, μελανόχρωμη επιφάνεια. Συνήθως εμφανίζονται σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και με απόλυτη ασφάλεια με τα εξελιγμένα αποφολιδωτικά συστήματα laser τα οποία εξαφανίζουν τις βλάβες, χωρίς να επηρεάζουν τον παρακείμενο υγιή δερματικό ιστό και χωρίς να αφήνουν σημάδια.

ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

Οι μυρμηκίες είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος, περισσότερο ενοχλητικές παρά επικίνδυνες, αλλά και ιδιαίτερα μεταδοτικές. Προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου, τον HPV, ο οποίος μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών. Μπορεί να είναι στρογγυλές ή ακανόνιστου σχήματος, επίπεδες ή εξογκωμένες. Το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό, γκρι ή καφέ. Οι μυρμηκίες αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάκτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης, καθώς και στα πέλματα, αλλά ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν στα γόνατα και το πρόσωπο, κυρίως σε σημεία όπου το δέρμα έχει σχιστεί.

Οι μυρμηκίες θεραπεύονται αποτελεσματικά, ανάλογα με το μέγεθός τους, με συνδυασμό συστημάτων laser. Επιτυγχάνεται έτσι εντοπισμένη θερμόλυση των βλαβών και επιλεκτική καταστροφή των τριχοειδικών αγγείων που τις τροφοδοτούν. Η θεραπεία γίνεται με χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας και απαιτούνται 1-3 συνεδρίες μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψή τους. Οι συνεδρίες γίνονται περίπου κάθε 20 ημέρες, κι η επανεξέταση, στη συνέχεια, κάθε μήνα.

Back to Top