Peelings

Το ανθρώπινο δέρμα απολεπίζεται με φυσικό τρόπο κάθε 15-20 μέρες. Η αποβολή των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας επιτρέπει σε νέα, υγιή κύτταρα να πάρουν τη θέση τους. Καθώς μεγαλώνουμε όμως, τα αθροιστικά αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, της μολυσμένης ατμόσφαιρας, του τρόπου ζωής και της ηλικίας επιβραδύνουν τη φυσική διεργασία της απολέπισης και μειώνουν τη σωστή αιμάτωση των βαθύτερων στιβάδων της επιδερμίδας, με δυσμενή επίδραση στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Παράλληλα, διάφορα σημάδια, όπως της ακμής, καταστρέφουν βαθμιαία τη νεανική υφή της επιδερμίδας μας. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το δέρμα μας αποκτά σταδιακά μια ξηρή, θαμπή και κουρασμένη όψη.

Τα κοσμητικά peelings αναζωογονούν τη φυσική διεργασία απολέπισης του οργανισμού μας, σταματώντας −ακόμη και αντιστρέφοντας− τις διαδικασίες γήρανσης της επιδερμίδας. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα μηχανικά και τα χημικά peelings.

ΜΗΧΑΝΙΚΟ PEELING

Η μικροδερμοαπόξεση είναι μια ανώδυνη, αναίμακτη, απόλυτα ασφαλής και μη επεμβατική (φυσική) μέθοδος, με την οποία επιτυγχάνεται απομάκρυνση της κεράτινης στιβάδας του δέρματος, δηλαδή του ανώτερου τμήματος της επιδερμίδας, στο οποίο συγκεντρώνονται τα νεκρά κύτταρα. Με τον τρόπο αυτό, το δέρμα αποκτά φρέσκια και ανανεωμένη όψη.

Η ειδική συσκευή ρυθμιζόμενης έντασης που χρησιμοποιείται (ecopeel) διαθέτει μια ισχυρή διπλή αντλία κενού και πίεσης. Η αντλία εκτοξεύει με δύναμη αποστειρωμένους μικροκρυστάλλους οξειδίου του αργιλίου μίας χρήσης στην επιφάνεια του δέρματος, μέσω ενός ειδικού στειλεού. Από την τριβή που δημιουργείται, και μέσω της άμεσης αναρρόφησης των μικροσωματιδίων που προκαλεί η απόξεση, έχουμε τοπική απολέπιση της κεράτινης στιβάδας και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Παράλληλα, η υψηλή κινητική ενέργεια των μικροκρυστάλλων αυξάνει τοπικά τη θερμοκρασία, δημιουργώντας υπεραιμία, ενισχύοντας τη μικροκυκλοφορία των ιστών και διεγείροντας, κατ' αυτό τον τρόπο, τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και την παραγωγή και απόθεση νέου κολλαγόνου στο χόριο. Έτσι, αποκαθίστανται και ανανεώνονται σε βάθος οι εσωτερικές λειτουργίες και δομές του δέρματος.

Με τη μέθοδο της μικροδερμοαπόξεσης, το δέρμα δείχνει καθαρό και λαμπερό από την πρώτη κιόλας συνεδρία, οι δυσχρωμίες υποχωρούν, οι λεπτές ρυτίδες και ουλές βελτιώνονται, η λειτουργία της διαπνοής αποκαθίσταται και ελαττώνεται η διάμετρος των πόρων. Η επιδερμίδα αποκτά απαλότητα και φωτεινότητα, μεγάλη ελαστικότητα, καθώς και βελούδινη υφή, κατάλληλη για την εφαρμογή καλλυντικών. Χάρη στην απλότητά της, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί εύκολα σε σύντομα διαστήματα, με ελάχιστη έως μηδενική επίδραση στον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από την ηλικία του ασθενούς και την κατάσταση του δέρματος του∙ κατά κανόνα είναι 5-7 συνολικά, και πραγματοποιούνται περίπου ανά εβδομάδα ή δεκαήμερο. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι μόλις 20 λεπτά. Μετά τη συνεδρία παρατηρείται ήπιο ερύθημα το οποίο υποχωρεί εντός λίγων ωρών. Καλό είναι ο ασθενής, για την πρώτη μέρα, να αποφεύγει το ζεστό νερό στο πρόσωπο και να λάβει μέτρα αντηλιακής προστασίας.

Συνολικά, η ικανοποίηση από τη θεραπεία αυτή είναι υψηλή, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με ενυδάτωση του προσώπου (μεσοθεραπεία).

ΧΗΜΙΚΟ PEELING

Το χημικό peeling (στο πρόσωπο, στο λαιμό, στην άνω επιφάνεια των χεριών) συνιστά μια μη επεμβατική δερματολογική πράξη που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, με σκοπό τη βελτίωση και λείανση της υφής του δέρματος.

Ο γιατρός τοποθετεί ένα διάλυμα στην επιφάνεια του δέρματος του ασθενούς. Το διάλυμα αυτό προκαλεί ελεγχόμενη απολέπιση της επιδερμίδας. Αναλόγως του βάθους δράσης του, το peeling μπορεί να είναι επιφανειακό, μέσου βαθμού και βαθύ peeling. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται ο φυσικός μηχανισμός απολέπισης και αναγέννησης της επιδερμίδας: απομακρύνονται οι επιφανειακοί ρύποι, και τα νεκρά κύτταρα αντικαθίστανται από άλλα, υγιέστερα, με τελικό αποτέλεσμα την ανανεωμένη εμφάνιση του δέρματος. Έτσι «σβήνουν» οι λεπτές ρυτίδες κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα, καθώς και τυχόν σημάδια λόγω ακμής, ενώ επίσης μειώνονται οι δυσχρωμίες και ελαττώνεται η διάμετρος των πόρων, οδηγώντας σε μια επιδερμίδα όλο λάμψη, υγεία, σφριγηλότητα, ομοιόμορφο χρώμα και υφή.

Η επιλογή της κατάλληλης φόρμουλας των οξέων που θα χρησιμοποιηθούν για το χημικό peeling εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε επιδερμίδας και τις επιθυμίες του ασθενούς.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Ο γιατρός προετοιμάζει την περιοχή με διάλυμα αλκοόλης, και στη συνέχεια εφαρμόζει το διάλυμα της θεραπείας, αφήνοντάς το να δράσει για μερικά λεπτά, ώστε να δημιουργήσει την επιθυμητή απολέπιση. Ο ασθενής νιώθει ανεπαίσθητους νυγμούς, μόνο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, ακολουθεί εφαρμογή μάσκας και στη συνέχεια αντηλιακού. Συνήθως προτιμώνται τα επιφανειακού και μέσου βαθμού peelings. Δεν απαιτείται χρήση αναισθησίας κατά τη διαδικασία.

Μετά τη θεραπεία, παρατηρούνται ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, φαινόμενα που υποχωρούν σταδιακά. Στην περιοχή εφαρμογής θα δημιουργηθεί μια λεπτή απολέπιση. Τις επόμενες ημέρες, ο ασθενής θα πρέπει να ενυδατώνει καθημερινά την περιοχή όπου έγινε η εφαρμογή του peeling. Επίσης επιβάλλεται χρήση αντηλιακού στην περιοχή θεραπείας, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των ρυτίδων και της φωτογήρανσης, καθώς και για μια πιο ολοκληρωμένη επιλογή όσον αφορά στην ανανέωση και εξυγίανση του ταλαιπωρημένου δέρματος, το χημικό peeling μπορεί να συνδυαστεί με ΒΟΤΟΧ, εμφυτεύματα ΥΟ, μικροδερμοαπόξεση, μεσοθεραπεία, λέιζερ και threads.

Το χημικό peeling πάντως πρέπει να αποφεύγεται ή να τροποποιείται, ανάλογα με την περίπτωση, σε άτομα που:

− έχουν υποτροπιάζοντα έρπη

− ακολουθούν θεραπεία με ισοτρετινοΐνη

− το επάγγελμά τους απαιτεί πολύωρη έκθεση στον ήλιο

− παρουσιάζουν υψηλό συντελεστή επικινδυνότητας όσον αφορά στην εμφάνιση δυσχρωμιών στο δέρμα: σκουρόχρωμα δέρματα, φωτοτύποι IV και V κατά Fitzpatrick, έγκυοι και άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος

− έχουν μυρμηκίες

− έχουν τραύματα σε επούλωση ή υποβλήθηκαν πρόσφατα σε ακτινοθεραπεία

− έχουν ιστορικό χηλοειδών ή ουλών

− έκαναν κρυοθεραπεία μέσα στον προηγούμενο από τη θεραπεία μήνα

− έχουν τοπική δερματίτιδα, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα

− υποβλήθηκαν πρόσφατα σε βλεφαροπλαστική, λιποαναρρόφηση, λίφτινγκ προσώπου, αποφολιδωτικό λέιζερ ή τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Back to Top