Μεσοθεραπεία Προσώπου & Σώματος

Ο Γάλλος πρωτοπόρος Michel Pistor ανακάλυψε και εφάρμοσε πρώτος τη μεσοθεραπεία πριν από 50 χρόνια περίπου. Το 1987, η Γαλλική Ιατρική Ακαδημία αναγνώρισε τη μεσοθεραπεία ως κομμάτι της παραδοσιακής γαλλικής ιατρικής, και σήμερα διδάσκεται ως μάθημα στις ιατρικές σχολές, βρίσκοντας εφαρμογή σε πολλές υποειδικότητες, όπως η αθλητιατρική, η γενική παθολογία, η νευρολογία, η ορθοπεδική, η δερματολογία-κοσμετική ιατρική.

Όσον αφορά στο πεδίο της κοσμετικής ιατρικής, μεσοθεραπεία καλείται μια μη επεμβατική μέθοδος εμπλουτισμού του συνδετικού ιστού με ουσίες οι οποίες απαντούν μεν φυσιολογικά στο δέρμα μας, αλλά μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Η μεσοθεραπεία βρίσκει εφαρμογή τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεία προσώπου, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο στόχο (ενυδάτωση, σύσφιξη, ανάπλαση, αντιοξειδωτική ή αντιγηραντική δράση, πρόληψη ρυτίδων, βελτίωση μαύρων κύκλων), μπορεί να είναι βιταμίνες, ελεύθερο ΥΟ, αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, ένζυμα, γλυκοζαμινογλυκάνες, βασικά αμινοξέα, αυξητικοί παράγοντες, προδιαβιβαστές κολλαγόνου και ελαστίνης κτλ. Η χορήγησή τους γίνεται ανώδυνα, με σειρά μικροενέσεων ("micro-injections" ή "multi-pricking") ενδοεπιδερμικά στις περιοχές που εμφανίζουν πρόβλημα, και σε απόσταση ενός εκατοστού η μία από την άλλη, με μικροβελόνες τόσο λεπτές όσο μια τρίχα. Η μεσοθεραπεία προσώπου, όπως και του σώματος, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους δέρματος, όλες τις εποχές του χρόνου, και είναι απόλυτα ασφαλής, ενώ τα αποτελέσματα καθίστανται ορατά από την πρώτη συνεδρία: το δέρμα αποκτά αμέσως λάμψη, ελαστικότητα και σφριγηλότητα.

Ο συνδυασμός της μεσοθεραπείας προσώπου με BOTOX και threadsμπορεί να επιτύχει ακόμη θεαματικότερα αποτελέσματα όσον αφορά στη διατήρηση ενός νεανικού προσώπου.

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η μεσοθεραπεία σώματος εφαρμόζεται με επιτυχία στην τοπική λιποδιάλυση και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σώματος, συνδυασμοί λιποδιαλυτών, αγγειοπροστατευτικών, αγγειοτονωτικών, συσφικτικών ουσιών και βιταμινών εγχέονται σε μικρές ποσότητες κατευθείαν στο μεσόδερμα, διαπερνώντας τον φραγμό της κεράτινης στιβάδας, όπου συνήθως σταματούσαν τα προϊόντα των κλασικών θεραπειών. Συνήθεις περιοχές έγχυσης είναι οι μηροί, οι γλουτοί, τα μπράτσα και η κοιλιά, που έχουν τάση να συσσωρεύουν λίπος. Οι ενέσιμες ουσίες είναι κυρίως φυτικά σκευάσματα, όπως τα εκχυλίσματα βοτάνων, και συνδυάζονται με φαρμακευτικές ουσίες όπως η καφεΐνη, η προκαΐνη, η πεντοξυφυλλίνη, η υαλουρονιδάση. Οι ουσίες αυτές έχουν λιπολυτικές, αγγειοσυσταλτικές, συσφικτικές και αποιδηματικές ιδιότητες. Τα αποτελέσματα καθίστανται εμφανή από τις πρώτες κιόλας μέρες: διαλύεται ο λιπώδης ιστός στα σημεία όπου πλεονάζει, καταστρέφεται ο ινώδης ιστός που δημιουργεί στο δέρμα τη γνωστή όψη «φλούδας πορτοκαλιού», και βελτιώνεται η λεμφική κυκλοφορία. Η μεσοθεραπεία θεωρείται η καλύτερη μέθοδος της κοσμετικής ιατρικής όσον αφορά στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Κατάλληλη ηλικία εφαρμογής θεωρείται η περίοδος μετά την ενηλικίωση, καθώς όσο πιο νωρίς επέμβουμε τόσο περισσότερο θα ελέγξουμε την εξέλιξη της κυτταρίτιδας και του τοπικού δυστροφικού λίπους.

Ο συνδυασμός επίσης με threads δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η κυρίως θεραπεία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Για αποφυγή της αίσθησης νυγμού από τις πολλαπλές μικροενέσεις, εφαρμόζεται συνήθως αναισθητική κρέμα η οποία πρέπει να μείνει στο δέρμα για τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν από την έναρξη της μεσοθεραπείας. Το δέρμα δεν θα αναισθητοποιηθεί εντελώς, θα μειωθεί όμως σαφέστατα η αίσθηση νυγμού από τις πολλαπλές μικροενέσεις.

Μετά τη θεραπεία, το δέρμα παρουσιάζει ήπιο ερεθισμό στα σημεία έγχυσης, ο οποίος όμως φεύγει ύστερα από λίγες ώρες.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΥΞΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ (ΑΜΑΠ)

Η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Αυξητικών Παραγόντων (ΑΜΑΠ) βασίζεται στη λήψη, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση (ενέσιμη χορήγηση) αίματος που έχει ληφθεί από τον ίδιο τον ασθενή – εξού και η ονομασία «αυτόλογη». Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο ασθενής υποβάλλεται αρχικά σε μια ανώδυνη αιμοληψία (όπως συμβαίνει σε μια γενική εξέταση αίματος). Ακολουθεί φυγοκέντρηση, ώστε να διαχωριστούν τα συστατικά – πλάσμα, αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια. Από αυτά αξιοποιούνται το πλάσμα και οι αυξητικοί παράγοντες που απαντούν φυσικά στα αιμοπετάλια.

Οι αυξητικοί παράγοντες (GrowthFactors) είναι πρωτεΐνες που ενεργοποιούν την επιδιόρθωση ιστών οι οποίοι δεν λειτουργούν σωστά ή έχουν υποστεί βλάβες, ενισχύοντας την αγγειογένεση και την ανάπλαση μέσω των φυσικών μηχανισμών επούλωσης.

Το πλάσμα στη συνέχεια εμπλουτίζεται με παράγοντες ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων, έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Το τελικό υλικό εγχέεται με την τεχνική της μεσοθεραπείας, με πολλαπλές μικρές ενεσούλες στην περιοχή-στόχο, και λειτουργεί ως δεξαμενή απελευθέρωσης αυξητικών παραγόντων. Το αποτέλεσμα είναι ενίσχυση του δερματικού τόνου, αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης και εξάλειψη της επιφανειακής λεπτής ρυτίδωσης, της χαλάρωσης, αλλά και εν γένει σημαδιών, όπως οι ουλές.

Πρόκειται για απλή και ανώδυνη διαδικασία, η οποία κατά μέσο όρο επαναλαμβάνεται κάθε 20 ημέρες και σε γενικές γραμμές αρκούν 6 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί, αν και ο χρόνος της θεραπείας μπορεί να διαφέρει ανά περίπτωση.

Η αυτόλογη φύση της θεραπείας την καθιστά απόλυτα ασφαλή μέθοδο, χωρίς κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Μοναδικές αντενδείξεις αποτελούν ο μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, η μη ελεγχόμενη υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι αρρυθμίες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ATR

Η θεραπεία ATR (Αυτόλογη Αναζωογόνηση των Ιστών) βασίζεται στις τεχνικές της ΑΜΑΠ. Η εν λόγω μέθοδος αξιοποιεί τα ενεργά αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια του πλάσματος του ασθενούς, με σκοπό την πρόληψη, αλλά και την επιδιόρθωση των σημαδιών της γήρανσης σε πρόσωπο, λαιμό, μπούστο, χέρια και σώμα.

Η θεραπεία διαρκεί μισή με μία ώρα, πραγματοποιείται σε μία και μόνο επίσκεψη και η συντήρηση του αποτελέσματος επιτυγχάνεται με επανάληψη της θεραπείας ανά εξάμηνο ή δωδεκάμηνο, ανάλογα με το πρόβλημα.

Στο πρόσωπο, η τεχνική ATR μπορεί να συνδυαστεί με ΒΟΤΟΧ ή εμφυτεύματα ΥΟ, για διόρθωση των δυναμικών και γέμισμα των βαθύτερων ρυτίδων.

Η θεραπεία Carboxytherapy (χρήση διοξειδίου του άνθρακα για θεραπεύτικούς σκοπούς) γεννήθηκε στα σπα της Γαλλίας τη δεκαετία του '30, όταν ανακαλύφθηκε τυχαία πως ασθενείς οι οποίοι έκαναν μπάνιο σε νερά πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα, παρουσίαζαν ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων τους. Σήμερα, η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε Ευρώπη και Αμερική με σκοπό την αντιμετώπιση των ραγάδων, της κυτταρίτιδας, των υπερτροφικών ουλών, των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων. Ορισμένοι την αποκαλούν «νέο ΒΟΤΟΧ».

Το Carboxytherapy εκμεταλλεύεται ουσιαστικά μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού μας: την ιδιότητα του οξυγόνου να «διώχνει» το διοξείδιο του άνθρακα από τους ανθρώπινους ιστούς. Ο γιατρός χορηγεί ακίνδυνες δόσεις διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή όπου εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται αμέσως εκεί καινούρια αγγεία, προκειμένου να προσέλθει το οξυγόνο (το αίμα είναι ο φορέας του οξυγόνου). Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση στα επίμαχα σημεία, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όψη της επιδερμίδας.

Επισημαίνεται ότι το διοξείδιο του άνθρακα –σε αντίθεση με το μονοξείδιο– δεν είναι τοξικό. Η παρουσία του στον οργανισμό πυροδοτεί απλώς μια αύξηση στη ροή του οξυγόνου, το οποίο «συλλαμβάνει» το πλεόνασμα διοξειδίου του άνθρακα και το μεταφέρει, μέσω της κυκλοφορίας, στους πνεύμονες προκειμένου να αποβληθεί μέσω της εκπνοής. Δεν υπάρχει κανένας γνωστός κίνδυνος που να έχει συνδεθεί με τη χρήση της θεραπείας Carboxytherapy, καθώς οι ενέσεις διοξειδίου του άνθρακα χρησιμοποιούνται με ασφάλεια εδώ και πολλά χρόνια από καρδιολόγους στο πλαίσιο συγκεκριμένων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων.

Στην περίπτωση των ραγάδων, η θεραπεία Carboxytherapy έχει αποδειχτεί ότι αποκαθιστά το φθαρμένο κολλαγόνο. Με την αναδόμηση του κολλαγόνου, το δέρμα δείχνει πιο σφιχτό και σφριγηλό και οι βλάβες γίνονται λιγότερο ορατές. Ανασχηματισμός του κολλαγόνου επιτυγχάνεται και στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, ενώ παράλληλα το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλει και στη διάσπαση των λιπωδών κυττάρων που ευθύνονται για το τοπικό πάχος και εντείνουν την αντιαισθητική όψη «φλούδας πορτοκαλιού». Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων, καθώς μια μικρή δόση διοξειδίου του άνθρακα στο κάτω βλέφαρο τονώνει τοπικά τη μικροκυκλοφορία, βελτιώνει το δίκτυο των τριχοειδών αγγείων, αντικαθιστά το μελανό χρώμα με έναν πιο υγιή ροζ τόνο και προσφέρει έτσι ένα πιο ξεκούραστο βλέμμα.

Τα ίδια αποτελέσματα επιτυγχάνει το διοξείδιο του άνθρακα και στην καταπολέμηση των λεπτών ρυτίδων.

Μια συνεδρία Carboxytherapy διαρκεί περίπου από 15 έως 30 λεπτά. Ο ασθενής νιώθει μονάχα μια ελαφρά πίεση στην περιοχή, και μοναδική πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η εμφάνιση μιας μικρής εκχύμωσης στο σημείο της ένεσης. Σε γενικές γραμμές, απαιτούνται από τέσσερις έως δώδεκα θεραπείες, ανάλογα με τη φύση και την έκταση του προβλήματος, ενώ συχνά συστήνονται και μερικές επαναληπτικές συνεδρίες ανά εξάμηνο για την εδραίωση των αποτελεσμάτων.

ΛΙΦΤΙΝΓΚΜΕΝΗΜΑΤΑ (TIGHT THREAD LIFT)

Το λίφτινγκ με νήματα (Tight Thread Lift) είναι μια πρωτοποριακή και απόλυτα ασφαλής μέθοδος λίφτινγκ χωρίς χειρουργείο, η οποία εφαρμόζεται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Με την τεχνική αυτή μειώνεται η χαλάρωση του προσώπου και ανυψώνονται οι ιστοί, χωρίς χειρουργικές τομές ή ράμματα. Με πολύ λεπτές βελόνες και με χρήση τοπικής αναισθησίας, ο γιατρός τοποθετεί κάτω από το δέρμα του ασθενούς νήματα από PDO. Στη συνέχεια, τα εν λόγω νήματα σχηματίζουν ένα «πλέγμα» κάτω από το δέρμα, το οποίο ανορθώνει και υποστηρίζει τους ιστούς του προσώπου και του σώματος με απολύτως ασφαλή τρόπο. Η θεραπεία διαρκεί 30-45 λεπτά, και με την ολοκλήρωσή της παρατηρείται μονάχα ένας ήπιος ερεθισμός στα σημεία εισόδου των νημάτων, ενδεχομένως δε και κάποιες εκχυμώσεις, οι οποίες θα υποχωρήσουν όμως ύστερα από λίγες ημέρες. Τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά αμέσως μετά την τοποθέτηση των νημάτων και βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό κατά τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, ενώ το μέγιστο αποτέλεσμα παρατηρείται στους 3 μήνες. Σημειώνεται ότι η PDO(πολυδιοξανόνη) είναι μια παρασκευασμένη σε εργαστήριο πρωτεΐνη η οποία υδρολύεται εντός 6-8 μηνών σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό, και παράγει κολλαγόνο για 1,5 χρόνο. Τα νήματα PDO παράγονται στη Νότια Κορέα και ακολουθούν αυστηρά τις προδιαγραφές ασφαλείας κατά KFDA, CE και ISO.

Η πλήρης απορρόφηση των νημάτων συνεπάγεται ότι δεν θα δημιουργηθούν μακροχρόνιες αντιδράσεις στον ιστό του δέρματος, καθώς και ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εν λόγω θεραπεία όσες φορές θελήσουμε. Τέλος, για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και για ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση του χειρουργικού λίφτινγκ, η θεραπεία με νήματα μπορεί να συνδυαστεί με τις κλασικές ενέσιμες θεραπείες προσώπου (ΒΟΤΟΧ ή ΥΟ), καθώς και με θεραπείες που ενισχύουν το κολλαγόνο (λέιζερ, μηχανικό ή χημικό peeling), σε ένα προσεκτικά δομημένο θεραπευτικό σχήμα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς, αλλά και τις αυστηρές οδηγίες του γιατρού.

Back to Top