Αποτρίχωση με Laser

Η μόνιμη αποτρίχωση με laser είναι σήμερα η λύση σε ένα αισθητικό (τριχοφυΐα) αλλά και λειτουργικό πρόβλημα (θυλακίτιδες, κύστες, συρίγγια), για γυναίκες και άνδρες.

Οι μέθοδοι αποτρίχωσης που προτείνονται σήμερα είναι ποικίλες, με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα η καθεμία:

− το ξύρισμα και οι αποτριχωτικές κρέμες,

− το κερί,

− η ηλεκτρόλυση (κοινώς βελόνα),

− το IPL (= Intensed Pulsed Light, ενισχυμένοπαλμικόφως).

Σήμερα, η αποτρίχωση με laser είναι διεθνώς η πιο δημοφιλής μέθοδος για τη μακροχρόνια μείωση της τριχοφυΐας.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μια συσκευή laser στέλνει μια ισχυρή δέσμη φωτός, διάρκειας λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου, προς το δέρμα του ασθενούς. Η μονοχρωματική αυτή δέσμη καθαρού φωτός προσπίπτει και διεισδύει στην επιφάνεια του δέρματος, αφήνοντας άθικτη την επιδερμίδα. Εκεί απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη του στελέχους και του βολβού της τρίχας. Από την απορρόφηση αυτή, αυξάνεται η θερμοκρασία της ακτινοβολούμενης τρίχας, με αποτέλεσμα τη θερμική λύση και καταστροφή της. Οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί παραμένουν παντελώς ανεπηρέαστοι. Κατά τη διάρκεια της αγωγής, μια ειδική συσκευή με κρύο αέρα προστατεύει το δέρμα του ασθενούς, ψύχοντας την ακτινοβολούμενη περιοχή. Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ανατομική περιοχή του σώματος, γρήγορα και ανώδυνα, και με μηδενικά σχεδόν ποσοστά ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ο γιατρός οφείλει να λάβει πρώτα ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον ασθενή, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης υποκείμενου νοσήματος που αποτελεί αντένδειξη. Γεγονός πάντως είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται για αποτρίχωση με laser ανήκουν στην κατηγόρια των ατόμων με «ιδιοπαθή δασυτριχισμό», ο οποίος είναι ιδιαίτερα συχνός στους πληθυσμούς της Αν. Μεσογείου. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τη θεραπεία με laser, δεν θα χρειαστούν κάποια άλλη, συνδυαστική αγωγή.

Κατά την εφαρμογή του laser, οι τρίχες πρέπει να βρίσκονται στη λεγόμενη «αναγενή φάση». Καθώς, όπως γνωρίζουμε, δεν βρίσκονται όλες οι τρίχες στο δέρμα μας σε αναγενή φάση την ίδια χρονική στιγμή, θα χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες προκειμένου να ακτινοβοληθούν όλοι οι τριχοφόροι θύλακες της περιοχής που επιθυμούμε να αποτριχώσουμε. Συνήθως οι περιοχές του σώματος απαιτούν 5-8 συνεδρίες, και οι περιοχές του προσώπου 6-10 συνεδρίες. Άλλοι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι το χρώμα της τρίχας και του δέρματος, καθώς και η πυκνότητα της τριχοφυΐας.

Τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις συνεδρίες κυμαίνονται μεταξύ ενός και δύο μηνών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, μια κρέμα απλώνεται στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η θεραπεία με laser, για τη μείωση της ερυθρότητας. Συστήνεται χρήση αντηλιακού για τις θεραπευμένες περιοχές, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2-4 ώρες. Συστήνεται επίσης η αποφυγή όσο το δυνατόν, τις πρώτες μέρες, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, του καυτού νερού, καθώς και φαρμακευτικών, καλλυντικών ή προϊόντων απολέπισης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό. Μεταξύ των θεραπειών δεν πρέπει να διενεργείται αποτρίχωση με κερί, χαλάουα ή τσιμπιδάκι. Επιτρέπεται μόνο το ξύρισμα των τριχών, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, και μόνο μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος 4 ημερών από την εφαρμογή της θεραπείας.

Back to Top