Υαλουρονικό Οξύ (ΥΟ)

Το Υαλουρονικό Οξύ (ΥΟ) είναι η θεμέλιος ουσία του σώματος, απαντά κυρίως στο δέρμα και συμβάλλει στην ενυδάτωση των ιστών. Χάρη στις υδρόφιλες ιδιότητές του, μπορεί να συγκρατήσει ποσότητα νερού ισοδύναμη με 1.000 φορές το βάρος του, προσδίδοντας έτσι όγκο και ελαστικότητα στο δέρμα, χαρίζοντάς του σφριγηλή και νεανική όψη. Καθώς συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και άλλων ουσιών, προάγει τη διατήρηση της δομής του δέρματος και δρα ως προστατευτική ασπίδα έναντι των ελεύθερων ριζών.

Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο, τα φυσιολογικά επίπεδα του ΥΟ στον οργανισμό μας μειώνονται σημαντικά, και τα σημάδια της εξέλιξης αυτής αποτυπώνονται άμεσα στο δέρμα μας, το οποίο χάνει τον φυσικό του όγκο και γίνεται λεπτότερο, ξηρότερο και πιο εύθραυστο. Ρυτίδες, λεπτές γραμμές και πτυχώσεις κάνουν την εμφάνισή τους, και το πρόσωπό μας χάνει την αλλοτινή λάμψη και φρεσκάδα του.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΥΟ

Τα εμφυτεύματα ΥΟ, η πλέον σύγχρονη πρόταση για  την  αντιμετώπιση των ρυτίδων χωρίς χειρουργική επέμβαση, αποτελούν μια αληθινή επανάσταση στον χώρο της κοσμετικής ιατρικής. Με αυτά αναπληρώνεται το απολεσθέν ΥΟ του δέρματός μας, με αποτέλεσμα να ανακτά αυτό τη χαμένη του νεανικότητα και φρεσκάδα. Δεδομένου μάλιστα ότι το ΥΟ συνιστά φυσικό συστατικό του οργανισμού μας, τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως βιοσυμβατά και αποδομούνται μόνα τους στον οργανισμό μας ύστερα από λίγο καιρό, χωρίς τον κίνδυνο επιπλοκών ή αλλεργικών αντιδράσεων.

Σε αντίθεση με τα παλαιότερα ενέσιμα εμφυτεύματα, όπως είναι το κολλαγόνο, η σιλικόνη και το λίπος, με τα εμφυτεύματα ΥΟ δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ζωονόσων ή πρόκλησης ανεπιθύμητων αντιδράσεων, ενώ επίσης δεν κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια δοκιμαστικής έγχυσης (skin testing) πριν από την εφαρμογή τους. Η πιο σοβαρή, αλλά σπάνια, ανεπιθύμητη ενέργειά τους είναι οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας (ένα ελαφρό πρήξιμο στη θέση έγχυσης), η συχνότητα των οποίων δεν υπερβαίνει το 0,6% και οφείλεται στα ίχνη πρωτεΐνης που περιέχει το σκεύασμα.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Η έγχυση των εμφυτευμάτων γίνεται στο ιατρείο, και η διάρκεια της εμφύτευσης είναι  από20 λεπτά εώς 1 ώρα, με ελάχιστη ταλαιπωρία του ασθενούς.

Το πρόσωπο καθαρίζεται επιμελώς. Τοπικό αναισθητικό συνήθως δεν χρειάζεται, με εξαίρεση τα χείλη. Εάν χρειαστεί αναισθησία, εφαρμόζεται τοπικά μία αναισθητική κρέμα υπό κλειστή περίδεση για 1 ώρα περίπου πριν από τη θεραπεία. Στη συνέχεια, τοποθετείται με πολύ λεπτή βελόνα το υλικό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ούτως ώστε να γεμίσουν ομοιόμορφα οι ρυτίδες. Το ΥΟ επίσης μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα μαζί με το αναισθητικό, με την προϋπόθεση ο ασθενής να μην εμφανίζει αλλεργία στην αναισθητική ουσία.

Το ΥΟ μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του προσώπου. Οι κυριότερες είναι:

− τα ζυγωματικά,

− οι ρινοπαρειακές αύλακες,

− οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια,

− οι μαύροι κύκλοι,

− οι περιστοματικές ρυτίδες,

− οι «ρυτίδες του καπνιστή»,

− η βαθιά πτύχωση του μεσοφρύου.

Επίσης τονώνει το περίγραμμα και αυξάνει τον όγκο των χειλιών αλλά και των ζυγωματικών.

Η τοποθέτηση του ΥΟ γίνεται μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό, ορατό και απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Μετά την έγχυση του ΥΟ, ενδέχεται να εμφανιστεί μια προσωρινή ερυθρότητα ή κάποια μικρή εκχύμωση (μελανιά) στα σημεία των νυγμών, η οποία όμως θα υποχωρήσει αυτόματα εντός 1 ή 2 ημερών.

Τα αποτελέσματα διαρκούν τουλάχιστον από 6 μήνες έως 2 χρόνια. Η επανάληψη της θεραπείας καθιστά τη διάρκεια  ακόμη μεγαλύτερη.

Το ΥΟ διατίθεται με τη μορφή γέλης (gel) σε διαφορετικές πυκνότητες και διασταυρώσεις, ώστε να μπορεί να γίνει επιτυχώς η εφαρμογή του σε περιοχές με διαφορετικό πάχος δέρματος. Κατόπιν κλινικής εξέτασης και λήψης ιατρικού ιστορικού, ο γιατρός σας θα καθορίσει το πρωτόκολλο θεραπείας που θα τηρηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τη γενική εικόνα του δέρματος και το βάθος των ρυτίδων σας.

Back to Top