Θεραπεία με ΒΟΤΟΧ

Οι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τις στατικές και τις δυναμικές. Οι στατικές ρυτίδες είναι εκείνες που φαίνονται όταν το πρόσωπό μας παραμένει ανέκφραστο. Οι δυναμικές ρυτίδες είναι εκείνες που εμφανίζονται όταν το πρόσωπό μας παίρνει διάφορες εκφράσεις. Με την πάροδο του χρόνου οι δυναμικές ρυτίδες μετατρέπονται σε στατικές.

Χάρη στις προόδους που επιτέλεσε η κοσμετική ιατρική τα τελευταία χρόνια, η ασφαλής, ταχύτατη και ανώδυνη καταπολέμηση των ρυτίδων είναι εφικτή, με πρώτο και καλύτερο όπλο στη φαρέτρα του γιατρού το περίφημο ΒΟΤΟΧ, τη No 1 θεραπεία επιλογής στον κόσμο με περισσότερες από 10 εκατομμύρια εφαρμογές ετησίως.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΤΟΧ;

Η λειτουργία του ΒΟΤΟΧ βασίζεται στη δράση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, η οποία παράγεται από το βακτήριο Clostiridium botulinum και χορηγείται τοπικά στον μυ με μικρές ενδοδερμικές εγχύσεις, αναστέλλοντας τη μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος στις νευρομυϊκές συνάψεις του. Με τον τρόπο αυτό, ο μυς χαλαρώνει (χωρίς να παραλύει), περιορίζοντας τις ακούσιες συσπάσεις του και, κατά συνέπεια, το σχηματισμό των δυναμικών ρυτίδων στο δέρμα, που αποτελούν, όπως είδαμε, την πηγή των μόνιμων, στατικών ρυτίδων. Έτσι, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση όπου οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματιστεί, η δράση του ΒΟΤΟΧ μπορεί να επιφέρει τη σταδιακή τους εξομάλυνση.

Μετά τη θεραπεία, το υπερκείμενο δέρμα παραμένει λείο και χωρίς ρυτίδες, ενώ οι μύες του προσώπου που δεν έχουν θεραπευτεί συστέλλονται φυσιολογικά, χωρίς να αλλοιώνεται η φυσική έκφραση του προσώπου.

Το ΒΟΤΟΧ έχει υψηλό προφίλ ασφαλείας με περισσότερες από 2.500 μελέτες παγκοσμίως. Χρησιμοποιείται ήδη διεθνώς, για περισσότερο από 20 χρόνια, σε θεραπευτικές αγωγές όπως ο στραβισμός, ο βλεφαρόσπασμος, η παιδική εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστονία κτλ. Ύστερα από εκατομμύρια θεραπείες έχει πλέον επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του, και έτσι τα τελευταία 15 χρόνια απέκτησε εφαρμογή και στην κοσμετική ιατρική, έχοντας λάβει επίσημη σφραγίδα επικύρωσης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τον δικό μας Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και πλήθος άλλων κυβερνητικών φορέων σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Συνδυάζει θεαματική βελτίωση, ελάχιστο χρόνο εφαρμογής (μόλις 10-15, το πολύ, λεπτά), αναστρέψιμο αποτέλεσμα και χαμηλό κόστος.

Δεν έχει καμία παρενέργεια. Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη∙ σε περίπτωση διακοπής της θεραπείας κ αι μετά τη χρονική παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανοποιηθεί επανακτούν την κινητικότητά τους σε ποσοστό 100%. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια.

Συνήθως, μετά τη θεραπεία με BOTOX, δημιουργούνται μικρές και παροδικές εκχυμώσεις οι οποίες χάνονται μέσα σε δέκα λεπτά, και οφείλονται απλώς στους νυγμούς της βελόνας. Από τα τσιμπήματα επίσης μπορεί να προκληθεί ελαφρύς πονοκέφαλος, ο οποίος δεν διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα.

Η θεραπεία με BOTOX είναι επίσης μια από τις πιο ανώδυνες θεραπείες. Καθώς πραγματοποιείται τοπικά με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει, δεν προκαλεί καθόλου πόνο, παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία εφαρμογής της θεραπείας. Τις περισσότερες φορές η αίσθηση είναι σαν ένα στιγμιαίο τσιμπηματάκι από έντομο. Σε περίπτωση ενόχλησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθητική κρέμα.

Η δράση του φαρμάκου ξεκινά από την τρίτη μέρα και ολοκληρώνεται σε διάστημα δύο εβδομάδων. Με το πέρας αυτής της φάσης πραγματοποιείται επανέξεταση για τυχόν διορθώσεις, εφόσον χρειάζονται.

Η διάρκεια του αποτελέσματος κυμαίνεται από 4-6 μήνες.

Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσες φορές κι αν εφαρμοστεί η θεραπεία με BOTOX, το αποτέλεσμα παραμένει πάντα ίδιο, χωρίς την παραμικρή απόκλιση στην αποτελεσματικότητά της. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, ύστερα από τρεις ή τέσσερις συνεδρίες, το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο εφαρμογών, το οποίο είναι στους 3 μήνες περίπου, αυξάνεται, χάρη στον περιορισμό των κινήσεων που προκαλούσαν τις ρυτίδες.

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για την έναρξη της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ. Επειδή το δέρμα χάνει εύκολα τη σφριγηλότητά του, αλλά επανέρχεται δύσκολα στην αρχική του κατάσταση, καλό είναι η θεραπεία με BOTOX να διενεργείται με τα πρώτα σημεία έντονης και ακούσιας κινητικότητας των μυών του προσώπου, ώστε να περιοριστούν εξαρχής οι δυναμικές ρυτίδες. Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, πέρα από την ηλικία, είναι η ποιότητα του δέρματος, η διάπλαση των μυών του προσώπου, καθώς και εξωγενείς παράγοντες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος και η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Εν ολίγοις, και στην περίπτωση του ΒΟΤΟΧ , η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ;

Το φάρμακο δεν παρουσιάζει καμία αντένδειξη και καμία συστηματική απορρόφηση από τον οργανισμό. Ουσιαστικά, λειτουργεί ως τοπικός νευρομυϊκός αποκλειστής. Επομένως, η θεραπεία μπορεί να γίνεται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλη αγωγή χωρίς κανένα πρόβλημα. Η μόνη περίπτωση στην οποία συνιστάται η θεραπεία είναι στους ασθενείς με μυοπάθειες. Επίσης, για προληπτικούς και μόνο λόγους, καλό είναι να αποφεύγεται η θεραπεία στις εγκύους και κατά την περίοδο της λοχείας.

Back to Top