Θεραπεία Ακμής

Η ακμή είναι μια πάθηση του τριχοσμηγματογόνου αδένα. Κλινικά, εκδηλώνεται με φαγέσωρους (ανοικτούς και κλειστούς), βλατιδοφλύκταινες ή οζίδια, και κύστεις. Είναι ιδιαίτερα συχνή κατά την εφηβική και νεανική ηλικία, ενίοτε ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και μετά τα 30. Παρατηρείται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, όπως είναι το πρόσωπο, το μέτωπο, η πλάτη, το στήθος.

Αν αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς δραστική αντιμετώπιση, επηρεάζεται δυσμενώς η μετέπειτα ομαλή επούλωση της προσβληθείσας περιοχής, με αποτέλεσμα, μετά τη φλεγμονή, η επουλωτική διαδικασία να είναι είτε ανεπαρκής είτε υπερβολική, καταλήγοντας στη δημιουργία ουλών, οι οποίες μπορεί να σημαδέψουν το πρόσωπο του ασθενούς για όλη τη μετέπειτα ζωή του.

Ο δερματολόγος πρέπει να λάβει υπόψη τον βαθμό σοβαρότητας της πάθησης, τον τύπο των σημαδιών, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για τυχόν λοίμωξη από το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής (P. acnes) ή ορμονολογικές διαταραχές, το ιατρικό ιστορικό, την ηλικία και τον τύπο δέρματος του ασθενούς, καθώς και τον τρόπο ζωής και τη διατροφή του, προκειμένου να καθορίσει το ενδεικνυόμενο θεραπευτικό σχήμα.

Ανάλογα με τη βαρύτητα του εκάστοτε κρούσματος και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, υπάρχουν οι ακόλουθοι τρόποι αντιμετώπισης της ακμής:

− κρέμες με τοπική εφαρμογή (τρετινοΐνη, ισοτρετινοΐνη, ανταπαλένη, αζελαϊκό οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου, ταζαροτένη κτλ.),

− αντιβιοτικά από του στόματος, κυρίως τετρακυκλίνες, σε χαμηλή δόση, χορηγούμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα,

− αντισυλληπτικά χάπια για τη ρύθμιση του κύκλου, της ακμής και της τριχοφυΐας,

− αντιανδρογόνα σε συνδυασμό με αντισυλληπτικά, όταν η ακμή οφείλεται σε υπερβολική έκκριση ανδρογόνων σε γυναίκες,

− ισοτρετινοΐνη από του στόματος για έξι έως οχτώ μήνες, με ειδικές μηνιαίες εξετάσεις αίματος, και απαγόρευση της εγκυμοσύνης μέχρι και για τρεις μήνες μετά το τέλος της θεραπείας,

− καθαρισμός προσώπου (από επαγγελματία αισθητικό),

− χημικά peelings,

− θεραπεία με λέιζερ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΛΕΪΖΕΡ

Η εφαρμογή του λέιζερ δεν αντικαθιστά τις παραπάνω θεραπείες, αλλά τις συμπληρώνει.

Ενδείξεις για εφαρμογή λέιζερ στη θεραπεία της ακμής έχουμε:

− σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να λάβουν αγωγή από του στόματος, ή που η χορήγησή της αντενδείκνυται,

− συμπληρωματικά, σε συνδυασμό με τοπική ή συστηματική αγωγή.

Η θεραπεία των ουλών ακμής με κλασματικό λέιζερ είναι μια γρήγορη και απλή διαδικασία, πολύ πιο άνετη από τη λύση του χειρουργείου, με μικρό έως και καθόλου χρόνο αποθεραπείας και ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα σε κάθε τύπο επιδερμίδας, ανοιχτόχρωμο ή σκουρόχρωμο. Η θερμική δράση του λέιζερ προκαλεί μείωση στο μέγεθος του τριχοσμηγματογόνου αδένα, ρυθμίζει την παραγωγή του σμήγματος και σκοτώνει τα βακτήρια αποστειρώνοντας έτσι τους πόρους. Επίσης, ενεργοποιεί την παραγωγή νέου κολλαγόνου, με συνέπεια την καλύτερη επούλωση των βλαβών της ακμής. Το αποτέλεσμα είναι νέος υγιής ιστός και μια λεία και καθαρή επιδερμίδα, με ανοιχτό χρώμα και πιο ομαλή υφή.

Η διαδικασία διαρκεί συνήθως μέχρι 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής θεραπείας. Η όλη διαδικασία δεν είναι επίπονη και υπάρχει η αίσθηση μιας μικρής ενόχλησης μόνο. Μετά τη συνεδρία, ενδέχεται να παρατηρηθούν προσωρινή ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή θεραπείας, που θα υποχωρήσουν όμως σε 2-3 το πολύ ημέρες.

Back to Top